Helgen har rusat förbi i en rasande fart. I fredags gav jag mig på och göra sjötunga Walevska med pommes duchesse. Det tog 2 timmar. Var rätt trött efteråt men det rådde cola och en lösgodis skål bot på. Maten blev kanon i allafall och jag delar gärna med mig av receptet.
Receptet hitta jag på Kokaihop.se
För 4 pers
800 gram sjötunga
1,5 dl torrt, vitt vin
1,5 dl stark fiskbuljong eller motsvarande fond
25 gram rumsvarmt smör
1 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde, ev något mer
1 st äggula
25 gram smör, ev något mer
1 st lite salt - smaka av!
1 krm cayennepeppar - smaka av!
Pommes duchesse, ett lyxigt potatismos som passar bäst till gratänger
12 st medelstora potatisar av mjölig typ
75 gram smör (eller lite mindre)
2 st äggulor
0,5 tsk salt - smaka av!
1 krm vitpeppar
Garnityr
10 st färska champinjoner, inte för stora
4 st stora hummerbitar (detta byter jag ut mot 0,5 kg fina räkor)
4 st tryffelskivor (kan uteslutas, kostar mer än det smakar, enligt min mening)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 275-300 grader. Smörj en stor ugnsfast form. Börja med potatismoset.
2. Skala och skär potatisen i bitar och koka mjuka. Pressa eller mosa den noga. Blanda in smör, äggulor och kryddor.
3. Spritsa (eller klicka) ut moset längs formens kanter. Förgratinera i ugnen tills moset fått lätt färg.
4. Lägg filéerna dubbel- eller tredubbelvikta i en vid panna. Fyll på med vin och buljong.
5. Lägg på lock och sjud mycket sakta i 5-10 minuter beroende på fiskens storlek. Kan också göras under folie i ugn 200 grader i ca 15 minuter.
6. Lägg upp fisken på fatet med potatismoset och håll varmt under folie.
7. Koka ihop fiskspadet till hälften. Använd en stor kastrull och koka häftigt utan lock så går det fort.
8. Blanda under tiden smör och mjöl till en jämn smet (en beurre manié). Vispa ca 1 dl av grädden.
9. Sänk värmen och klicka ner smörblandningen under vispning. Späd med 3-4 dl av den ovispade grädden.
10. Koka och vispa tills såsen tjocknar. Tag kastrullen från värmen och vispa i äggulan och 1-2 msk smör.
11. Smaka av med salt, ev några droppar citronsaft och en försiktig doft av cayennepeppar. Vänd ner den vispade grädden.
12. Slå såsen över fisken och sätt in i ugnen med grill på allra högsta värmen. Passa noga det går fort! Potatisen och såsen ska bara få en svagt gyllene färg.
13. Garnera med hummer (eller räkor), smörfrästa champinjonhattar ,(ev tryffel) och servera omedelbart. Succén är given!
14. Tips: Frys ner äggvitorna som blev över.
15. Tips: Den här rätten kan också göras på planka, gör då såsen lite tjockare så blir det inte så rinnigt.
Som sagt mycket smarrigt som helgmiddag. Inte så lätt att hinna med en vardagkväll men väl värt att göra!
I går hade vi Liams fadder på besök och efter det kom svägerskan, svärfar och Liams kusin och hälsa på. De har såå roligt ihop nu kusinerna, så roligt och se. Liam tycker Addis är jätterolig och skrattar högt åt hennes upptåg, hihi lilla hjärtat.
Idag kom mormor och morfar på besök så det har varit full rulle hela helgen. Det är dock väldigt mysigt och umgås ofta med nära och kära.
Lite mys i soffan framför Pippi.
Denna veckan är det dags för fotograferingen på förskolan och vi har lyckats att klippa håret lite inför det. ska ta lite bättre bilder på det imorgon.
Kram kram på er!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar